Exoplanetes

Des de feia molts anys, els científics tenien la sospita o la creença en l’existència dels exoplanetes, els planetes situats més enllà del nostre sistema solar. Ja que existeixen centenars de milers de milions d’estrelles similars o més grans o més petites que el nostre Sol, només a la nostra galàxia, i aquest té planetes, semblava lògic pensar que altres estrelles haurien de tenir planetes igual que el Sol. Però no va ser fins a principi dels anys 1990 quan es van començar a detectar.

El 1990, Dimitar Sasselov, astrònom de Harvard d’origen búlgar, demostrà la presència de planetes al voltant d’algunes estrelles. Entre 1988 i 1994 es van detectar alguns exoplanetes orbitant púlsars o un sistema triple d’estrelles, però no va ser fins 1995 que es va detectar el primer exoplaneta orbitant una estrella del tipus del Sol. Vint-i-quatre anys després i amb més de 4.000 exoplanetes descoberts, la ciència dels exoplanetes rep el reconeixement del Nobel. Michel Mayor (Lausana, Suïssa, 1942) i Didier Queloz (Ginebra, Suïssa, 1966) guanyen el Premi Nobel de Física 2019 per el descobriment el 1995 del primer exoplaneta, 51 Peg b, orbitant una estrella del mateix tipus que el Sol, 51 Pegasi, situada a 50 anys-llum de la Terra.

Esquerra: 51 Pegasi. Astronomy Picture of the Day, December 1, 1995. NASA Image.
Dreta: Estrella 51 a la constel·lació de Pegàs. Imatge Wikimedia Commons

Igual que Galileu Galilei descobreix en 1610 els satèl·lits de Júpiter quan pot disposar d’un telescopi prou precís per veure’ls, el descobriment dels exoplanetes es produeix quan els telescopis i sistemes de detecció són capaços de distingir un cos relativament petit orbitant al voltant d’una estrella.

Enllaç a l’article sencer.

Publicat dins de astronomia | Comentaris tancats a Exoplanetes

Les científiques de la vacuna d’ARN: Katalin Karikó, Özlem Türeci

Amb la detecció a Wuhan (Hubei, Xina), d’una pneumònia vírica desconeguda, el 31 de desembre del 2019, comença una pandèmia d’abast mundial com no se n’havia conegut una altra igual en un segle. El 9 de gener del 2020, científics xinesos determinen que la causa és un virus del tipus coronavirus i el dia 11 envien a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) la seqüència genètica del nou coronavirus.

Wuhan (Hubei, Xina). Imatge Wikimedia Commons

Des de les primeres notícies, científics experts en virus de tot el món es posen a treballar per trobar-hi una solució. Però algunes científiques estaven especialment ben situades per començar la carrera: Katalin Karikó, des de feia 30 anys havia treballat la idea de fabricar una vacuna basada en l’ARN missatger, Özlem Türeci havia fundat l’empresa BioNTech i havia fitxat el 2013 Karikó.

Veure l’article sencer.

Publicat dins de biologia, Dones científiques, medicina | Comentaris tancats a Les científiques de la vacuna d’ARN: Katalin Karikó, Özlem Türeci

Geoestratègia quàntica

Països que juguen les seves cartes en el tauler de l’ordre mundial, com Estats Units o Xina, i grans empreses com Google o IBM estan desenvolupant prototips d’ordinadors quàntics que aconsegueixen fer en minuts o hores processos de càlcul que els ordinadors clàssics més potents tardarien anys. En transmissions quàntiques experimentals, Xina ha portat la davantera en els darrers anys mitjançant el satèl·lit Micius, creant una xarxa quàntica que cobreix 4.600 km.

El juny de aquest any 2021 però, investigadors de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) de Castelldefels, Barcelona, han aconseguit un avenç clau per fer un repetidor quàntic que permetria la construcció d’una xarxa quàntica terrestre de comunicacions. Dies després, el centre de recerca de Toshiba Europa a Cambridge, Regne Unit, va fer la primera comunicació quàntica per fibra òptica de més de 600 km de longitud.

La tecnologia quàntica és una de les peces importants de la geoestratègia mundial. Atenent al nombre de patents relacionades amb aquesta tecnologia, per països, Xina és lider amb més de 3.000 patents, seguida per Estats Units que té gairebé la meitat i de Japó que té una quarta part.

Veure l’article sencer

Publicat dins de informàtica, tecnologia | Comentaris tancats a Geoestratègia quàntica

Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna, Nobel de química 2020

El 7 d’octubre de 2020, la Real Acadèmia Sueca de Ciències anunciava la concessió del Premi Nobel de Química 2020 a Emmanuelle Charpentier, francesa i Jennifer A. Doudna, dels Estats Units, per «el desenvolupament d’un mètode d’edició del genoma». Han estat la sisena i setena dona en guanyar un premi Nobel de Química i la primera vegada que un Nobel científic compartit és guanyat només per dones.

Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna. Imatges Wikimedia Commons

El mètode d’edició genòmica, anomenat CRISPR, va ser descrit per primera vegada en un article publicat a la revista Science l’agost de 2012, signat per ambdues científiques i altres col·laboradors. Partia d’un procediment de defensa dels bacteris enfront els virus descobert per Francis Mojica, bioquímic espanyol de la universitat d’Alacant, que el va publicar el febrer de 2005 i al que li va donar el nom de CRISPR.

Aquesta és la història de com podem aprendre dels mecanismes de defensa contra els virus d’éssers com els bacteris que porten 4.000 milions d’anys sobre el planeta.

Veure article sencer.

Publicat dins de biologia, Dones científiques, premis nobel, química | Comentaris tancats a Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna, Nobel de química 2020

Fotografia 51

El 25 de juliol de 1920, ara fa poc més de cent anys, naixia Rosalind Franklin, que hauria de jugar un paper decisiu en el descobriment de l’estructura de l’ADN, la molècula clau de la vida. Ella va fer la fotografia 51, la primera imatge que mostrava clarament la doble hèlix característica de l’ADN, al començament de l’any 1953. La visió de la fotografia, sense coneixement, de la seva autora, va decidir a James Watson i Francis Crick a publicar l’abril de 1953 la seva hipòtesi de l’estructura de l’ADN que els va fer guanyar el premi Nobel de 1962. El coneixement de l’estructura de l’ADN va obrir el camí per el desenvolupament de la biologia molecular, la bioquímica i especialment la genètica que, cinquanta anys més tard, aconseguiria determinar el genoma humà.

Veure l’article sencer.

Publicat dins de biologia, Dones científiques | Comentaris tancats a Fotografia 51

Dones darrere dels grans avenços científics del segle XX

Amb aquesta xerrada, organitzada per l’Ateneu de la Dona, el Museu Darder i Astrobanyoles, es va celebrar el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la ciència de l’11 de febrer. A través de la vida i l’obra d’important científiques, es va parlar d’alguns dels més importants descobriments o esdeveniments científics del segle XX. L’exposició va tenir dues parts, una primera d’introducció amb Marie Curie, Françoise Barré-Siinoussi, Carol Greider i Margarita Salas, científiques que van tenir un ple reconeixement de la seva feina i una segona part més extensa, dedicada a Ada Lovelace, Emmy Noether, Lise Meitner i Rosalind Franklin que no van veure reconeguda la seva aportació en la mesura que en justícia mereixien. Totes elles van ser però, dones sense complexos que van lluitar per aconseguir els seus objectius

Marie Curie és una figura que entraria en totes les seleccions de científiques del segle XX. Estudiant de física a París a finals de segle XIX, torna al seu país on li és negada una plaça a la universitat per ser dona. Decideix retornar a París, es casar amb Pierre Curie i comença una investigació sobre la radioactivitat que li va suposar tenir el Premi Nobel de Física de 1903 i anys després un nou Premi Nobel, de Química, l’any 1911. Françoise Barré-Sinoussi és la gran protagonista de la investigació que va portar al descobriment del VIH, virus de la SIDA, que des de 1981 va provocar la mort de milers de persones. Un cop aïllat el virus el 1984, es van poder arbitrar mesures per controlar i prevenir la malaltia. Barré-Sinoussi va tenir el Premi Nobel de Medicina de 2008 per el descobriment. Carol Greider va descobrir que era dislèxica als 10 anys, però això no li va impedir fer una gran carrera científica que la va portar al descobriment de l’enzim telomerasa el 1985, fet que li va suposar el Premi Nobel de Medicina de 2009. La telomesasa és l’enzim responsable de la reconstrucció dels telòmers, les parts finals dels cromosomes, la longitud dels quals influeix en el procés d’envelliment cel·lular. Per últim, en aquesta primera selecció de científiques, no pot faltar la reconeguda com més important científica espanyola del segle XX, Margarita Salas, morta el 9 de novembre passat. Entre els molt importants treballs que va fer, destaca l’estudi del bacteriòfag Phi29 que, en el seu atac al bacteri Bacillus Subtilis, produeix un enzim amb propietats ideals per fer còpies d’ADN. L’explotació de la patent d’aquest procediment de duplicació de l’ADN, ha produït bons ingressos al sistema d’investigació pública des de l’any 2003 fins el 2009.

Però en aquest dia de celebració del paper de la dona a la ciència, no es pot deixar de reivindicar aquelles figures que no van obtenir tot el reconeixement que en el seu moment mereixien.

Ada Lovelace. Imatge Wikimedia Commons

Ada Lovelace va néixer a Londres l’any 1815 i es va avançar més de cent anys al desenvolupament de la programació informàtica. Filla del poeta George Byron, a qui no va conèixer perquè els pares es van separar als pocs dies de néixer Ada, amb una gran intel·ligència, va ser formada en matemàtiques per diferents preceptors i va quedar captivada als 17 anys per el disseny que havia fet Charles Babbage de la Màquina Analítica, precursora dels ordinadors actuals. Va fer una publicació en la que explicava quines eren les característiques que havia de tenir aquella màquina que estava per construir i mostrava un procediment per calcular uns coeficients anomenats «nombres de Bernoulli», necessaris per càlculs matemàtics de l’època. Aquest procediment està considerat com el primer programa informàtic de la història i Ada, la primera programadora.

Emmy Noether. Imatge Wikimedia Commons

Emmy Noether, nascuda a Erlangen, Alemanya, el 1882, era fins a fa dos anys una desconeguda, excepte per els especialistes en física i matemàtiques. Fa dos anys es va complir l’aniversari de la publicació del teorema de Noether el 1918 i la seva figura ha estat objecte de nombroses publicacions que la han acostat al públic. D’intel·ligència reconeguda des de ben jove per el mateix Einstein i els grans matemàtics de principis del segle XX, David Hilbert i Felix Klein, va haver de fer classes a la universitat sense cobrar entre 1908 i 1923, mentre feina publicacions que van revolucionar el món de la física i la matemàtica. Perseguida a Alemanya el 1933 per la seva ascendència jueva, va marxar als Estats Units on va morir el 1935.

Lise Meitner, Viena, 1878, va haver d’esperar que les dones poguessin entrar a la universitat el 1897, per fer la carrera i el doctorat en física. Després va anar a Berlín on va assistir a les classes de Max Planck, que no era massa partidari de l’educació universitària de les dones, però li va donar suport.

Lise Meitner. Imatge Wikimedia Commons

Allà va conèixer Otto Hahn amb el que va mantenir una relació professional durant tota la seva vida i amb el que va descobrir la fissió nuclear l’any 1938. Però el descobriment es va fer pocs mesos després de que Lise hagués de marxar d’Alemanya, on era perseguida per ser jueva, encara que mantenia el contacte amb Hahn i la investigació de la fissió nuclear per correu. El fet és que Lise no va ser inclosa en la publicació del descobriment i l’any 1944, el Premi Nobel de Física va ser concedit només a Otto Hahn. Molts anys més tard, el 1982, 14 anys després de la seva mort, el seu nom va ser assignat a un nou element, Meitneri, el núm 109 de la Taula Periòdica.Però el descobriment es va fer pocs mesos després de que Lise hagués de marxar d’Alemanya, on era perseguida per ser jueva, encara que mantenia el contacte amb Hahn i la investigació de la fissió nuclear per correu. El fet és que Lise no va ser inclosa en la publicació del descobriment i l’any 1944, el Premi Nobel de Física va ser concedit només a Otto Hahn. Molts anys més tard, el 1982, 14 anys després de la seva mort, el seu nom va ser assignat a un nou element, Meitneri, el núm 109 de la Taula Periòdica.

Rosalind Franklin. Imatge Wikimedia Commons

Rosalind Franklin està associada al descobriment de l’estructura de l’ADN, però com en el cas anterior, diverses circumstàncies van fer que el seu nom no aparegués en la concessió del Nobel de Medicina de 1962 a James Watson, Francis Crick i Maurice Wilkins. Durant la dècada dels 1950, diversos investigadors de tot el món intentaven descobrir l’estructura de l’ADN, la molècula que tenia el secret de la vida, ja que contenia el codi genètic que permetia que les característiques de la cèl·lula es transmetessin en cada divisió cel·lular. La forma d’esbrinar l’estructura de l’ADN era l’obtenció d’imatges per difracció de raigs X, en el que Rosalind Franklin era experta. Una imatge seva, mostrada per Wilkins a Watson sense coneixement de Franklin, va donar la clau a Watson i Crick per publicar el famós article amb l’estructura de l’ADN que es va demostrar correcta. Franklin va morir l’any 1958 i és incert que, d’haver estat viva hagués tingut el Nobel.

Veure el contingut de la presentació completa

Publicat dins de Dones científiques | Comentaris tancats a Dones darrere dels grans avenços científics del segle XX

Nobel de Medicina 2019 per els descobridors del mecanisme cel·lular d’adaptació a l’oxigen

Gregg Semenza (Universitat John Hopkins, Baltimore, Maryland, USA), William Kaelin (Dana-Farber Cancer Institute, Boston, Massachusetts, USA) i Peter Ratcliffe (Universitat d’Oxford, Regne Unit) han estat premiats amb el Nobel de Medicina per descobrir com les cèl·lules perceben i s’adapten a la disponibilitat d’oxigen.

El cos caròtid, situat al costat de grans vasos sanguinis a banda i banda del coll, conté cèl·lules especialitzades que perceben el nivell d’oxigen a la sang, el que permet al cervell adequar el ritme respiratori. L’eritropoyetina (EPO) és una proteïna que se sintetitza en els ronyons i que és present al torrent sanguini, on promou la producció de glòbuls vermells. Descoberta a principis del segle XX i sintetitzada al laboratori el 1977, l’EPO s’ha utilitzat per augmentar el rendiment dels atletes, com una forma de dopatge. Semenza estudià el gen EPO en ratolins modificats genèticament, descobrint que segments d’ADN situats al costat del gen EPO intervenien en la resposta al baix nivell d’oxigen en sang (hipòxia). Ratcliffe també estudià el gen EPO com regulador del nivell d’oxigen. Ambdós investigadors van trobar que era un mecanisme general en molts diferents tipus de cèl·lules, basat en un complex de proteïnes anomenat factor induïble per hipòxia (HIF).

Estudiant una malaltia hereditària (VHL), Kaelin va trobar que el gen VHL codifica una proteïna que prevé l’aparició del càncer i també que intervé en la regulació del nivell d’oxigen. En 2001, dos treballs de Kaelin i Ratcliffe publicats simultàniament mostraven la relació entre HIF i VHL i deixaven explicat el mecanisme cel·lular d’adaptació al nivell d’oxigen en sang. El descobriment obre la porta a noves estratègies per lluitar contra l’anèmia, el càncer i moltes altres malalties.

Semenza, Kaelin i Ratcliffe ja van ser premiats en 2016 per aquest descobriment, amb el prestigiós premi Lasker d’investigació mèdica bàsica, dotat amb 250.000 US$.

Informació i imatges tretes de:
https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2019/summary

Altra font d’informació:
Heidi Ledford, Ewen Callaway. «Biologists who decoded how cells sense oxygen win medicine Nobel». Nature News, 07 October 2019.
https://www.nature.com/articles/d41586-019-02963-0

Publicat dins de biologia, medicina, premis nobel | Comentaris tancats a Nobel de Medicina 2019 per els descobridors del mecanisme cel·lular d’adaptació a l’oxigen

Nobel de Física 2019 per els avenços en el coneixement del paper de la Terra al cosmos

Aquest any, l’Acadèmia de Ciències de Suècia ha optat per premiar dos descobriments que van suposar, amb 31 anys de diferència, grans avenços en el coneixement de la cosmologia i de la nostra pròpia situació al cosmos.

James Peebles (Princeton University, USA) es premiat per el marc teòric que va desenvolupar a mitjans dels 1960’s que va contribuir decisivament a fonamentar el model del Big Bang. El 1964, Arno Penzias i Robert Wilson, enginyers de la companyia Bell Telephon, van descobrir la radiació de fons de microones, sense saber en un principi què era el que havien descobert. James Peebles en aquells anys va predir l’existència d’una intensa radiació en els primers minuts després del Big Bang, de la que hauria de quedar ara un romanent de radiació. Quan Penzias i Wilson van tenir notícia dels treballs de Peebles, van saber què era el que havien descobert: justament la radiació romanent dels primers minuts de l’univers, en forma de microones. El descobriment els va valer el Premi Nobel de 1978, que no va reconèixer aleshores el paper de James Peebles. Ara, 41 anys més tard, és reconegut.

Michel Mayor (universitat de Ginebra, Suïssa) i Didier Queloz (universitat de Ginebra, Suïssa, universitat de Cambridge, Regne Unit) són premiats per el descobriment del primer exoplaneta, planeta de fora del sistema solar, el 1995. El planeta orbitava al voltant d’una estrella del tipus del Sol, dins de la nostra galàxia. Des d’aleshores, més de 4.000 exoplanetes han estat descoberts i han obert la possibilitat de descobrir un dia, potser no molt llunyà, vida fora de la Terra. El descobriment de la radiació de fons i dels exoplanetes ens han fet canviar per sempre la nostra percepció del món.

Informació basada a, i imatges tretes de:
https://www.nobelprize.org/uploads/2019/10/press-physics2019.pdf
Més informació sobre la radiació de fons, en aquest mateix blog:
Troben la radiació de fons http://www.deciencia.net/descobriment/?p=303
Radiació de fons, un altre Nobel el 2006, http://www.deciencia.net/descobriment/?p=311

Publicat dins de cosmologia, física, premis nobel | Comentaris tancats a Nobel de Física 2019 per els avenços en el coneixement del paper de la Terra al cosmos

El Nobel de Química 2019 per els creadors de la bateria de liti

El 9 de octubre (2019) la Real Acadèmia de Ciències de Suècia anuncià la concessió del Premi Nobel de Química per John B. Goodenough (Texas University, Austin, USA), M. Stanley Whittingham (Binghamton University, New York, USA) i Akira Yoshino (Asahi Kasei Corporation, Tokyo, Meijo University, Nagoya, Japó), per el desenvolupament de les bateries d’ió liti.

Durant la crisi del petroli dels anys 1970, Whittingham va desenvolupar una bateria amb un càtode (pol positiu) de disulfur de titani amb ions liti intercalats a nivell molecular. L’ànode (pol negatiu) era de liti metall, que te una gran facilitat per deixar anar electrons i produir per tant, un corrent elèctric. Aquesta bateria subministrava una diferència de potencial de 2 volts, però el liti és un metall molt reactiu, quasi explosiu, el que la feia inviable per un us generalitzat.

Goodenough va modificar el càtode, fent-lo d’òxid de cobalt amb ions liti intercalats, el que donava una diferència de potencial de 4 volts, que feia possible bateries més potents. Yoshino continuà la investigació i, en 1985, va crear la primera bateria d’ió liti viable comercialment, canviant el liti reactiu de l’ànode per coc de petroli, un tipus de carbó que pot tenir intercalats ions liti com el càtode. Els pols, ànode i càtode, de la nova bateria no es deterioraven apreciablement amb el temps, ja que el seu funcionament es basava en la circulació dels ions liti d’ànode a càtode i no en la reacció química d’un metall, com és el cas de molts altres tipus de bateries. Des de l’any 1991, la bateria d’ions liti està present en tota mena d’aparells electrònics d’ús comú, com ordinadors, telèfons mòbils, rellotges, reproductors de música, fonts de llum, joguines, . . .

Informació i imatges tretes de:
https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/2019/summary/
https://www.nobelprize.org/uploads/2019/10/press-chemistry-2019-2.pdf
https://www.nobelprize.org/uploads/2019/10/fig5_ke_en_YoshinosBattery.pdf

Publicat dins de premis nobel, química | Comentaris tancats a El Nobel de Química 2019 per els creadors de la bateria de liti

El llarg camí de les dones astrònomes

El dissabte 2 de març, al museu Darder de Banyoles, Josep Lluís Diez va fer la xerrada sobre les dones astrònomes per celebrar, encara que amb una mica de retard, el Dia Internacional de la dona i la nena a la ciència de l’11 de febrer. L’acte ha estat organitzat conjuntament per Astrobanyoles i l’Ateneu de la Dona, a més del Museu Darder i l’Ajuntament de Banyoles.

A travès dels descobriments fets per astrònomes des del segle I aC fins els nostres dies, es dona una visió de l’astronomia en femení. Superant moltes vegades entrebancs que es trobaven per el sol fet de ser dones, les astrònomes van fer aportacions, de vegades decisives, per el desenvolupament de l’astronomia. S’analitzen els coneixements que es tenien en diferents èpoques: quan la Terra era considerada el centre de l’univers (segle I aC fins el segle X), observant l’univers més enllà del nostre sistema solar (segles XVII a XIX), mesurant més enllà de la nostra galàxia (segles XIX i XX) i a la frontera del coneixement dels temps actuals.

Aglaonice de Tessàlia (I aC), que formava part del grup anomenat les bruixes de Tessàlia, sabia predir els eclipsis lunars, el que vol dir que tenia accés a les taules astronòmiques que recullen el moviment periòdic dels astres. Hipàtia d’Alexandria, matemàtica, astrònoma i filòsofa de l’escola neoplatònica, hereva dels pitagòrics, que eren partidaris d’una educació igual per homes i dones; va morir assessinada com a conseqüència de les lluites entre el poder polític i el religiós d’Alexandria. Fàtima de Madrid, filla de l’astrònom Maslama al-Majriti de finals del segle X i principi del XI; Fàtima però és una figura que probablement no va existir, ja que no s’han trobat referències històriques.

Quan, entre finals del segle XVII i començament del XIX, milloren les tècniques d’observació, es documenten milers d’estrelles, així com cometes, galàxies, nebuloses i es comença a adquirir consciència de la riquesa i magnitud de l’univers. Figures d’aquesta època són Maria Winckelmann, primera dona descobridora d’un cometa, però a qui es va negar la condició d’astrònoma, i Caroline Herschel, germana de William Herschel, amb qui va col·laborar en la construcció de telescopis i catalogació d’objectes estel·lars.

Les computers de Harvard. Imatge Wikimedia Commons.

A finals del segle XIX, una gran astrònoma americana, Henrietta Leavitt, va formar part de les dones «computers» o calculadores de l’observatori de Harvard i va idear un procediment de mesura de distàncies a l’univers basat en les cefeides, un tipus d’estrelles variables. Aquest procediment permetia mesurar la distància a la que es troben galàxies allunyades de la nostra, mesura que no era possible realitzar per el procediment de paral·laxi, habitual fins aleshores. Leavitt no va passar però de la categoria d’ajudanta d’astrònom.

A mitjans del segle XX, destaquen dues astrònomes: Jocelyn Bell i Vera Rubin. Bell descobreix el primer púlsar, dels que se sap ara que són estrelles de neutrons que giren sobre el seu eix a gran velocitat. Rubin, després de superar entrebancs en la seva activitat diària professional per el fet de ser dona, aporta una de les primeres confirmacions experimentals de l’existència de la matèria fosca, que des d’aleshores s’intenta detectar directament.

Entre les astrònomes espanyoles, dues figures destaquen dins del segle XX, Antònia Ferrín a Santiago de Compostela i Assumpció Català a Barcelona. Ferrín fa observació d’estrelles i és catedràtica de matemàtiques, però li es negada la càtedra de Santiago; Català desenvolupa la seva carrera com astrònoma a Barcelona, on és la primera professora numerària astrònoma espanyola. A l’actualitat, Pilar Ruiz-Lapuente, de la universitat de Barcelona i Alicia Sintes, de la universitat de les Illes Balears, han participat com coautores de dos dels més grans descobriments astronòmics dels darrers temps: Ruiz-Lapuente en el descobriment de l’expansió accelerada de l’univers, publicada l’any 1999 i Sintes en la primera detecció de les ones gravitacionals, el 14 de setembre de 2015.

La xerrada acaba amb la reflexió sobre els percentatges d’estudiants de ciències, que estan en la paritat per sexes, i els percentatges de catedràtics d’universitat o investigadors superiors, en els que les dones són només el 21% i el 25% respectivament. Esperem que celebracions com el Dia Internacional de la dona i la nena a la ciència, ajudin a donar visibilitat al treball de les dones científiques i a superar les dificultats encara existents en el desenvolupament de la vida i carrera professional de les dones.

Llegir tot el contingut de la xerrada (pdf)

Publicat dins de astronomia, Dones astrònomes | Comentaris tancats a El llarg camí de les dones astrònomes