Una nova visió del sistema solar

El descobriment del planeta nan Sedna el 2003 i de cossos similars en anys posteriors, ens aporten noves idees sobre les zones més allunyades de nosaltres del sistema solar. Alguns models prediuen un hipotètic planeta Nou, amb una òrbita molt excèntrica i situat en la part més exterior del sistema. La seva detecció, que ja ha estat intentada, serà un dels reptes de l’astronomia dels propers anys.

D’altra banda, l’explicació clàssica de la formació del sistema solar a partir d’un núvol de pols i gas que col·lapsa sobre sí mateix, formant el Sol al centre amb un disc de matèria al voltant que donarà lloc als planetes, està ara en discussió.

Des de 1988 en que va ser descobert el primer exoplaneta, l’estudi de més de 2.600 sistemes planetaris fa pensar que l’evolució del nostre sistema solar pot haver passat per esdeveniments insospitats fins ara. Els planetes gegants es troben molt més a prop de l’estrella en la majoria de sistemes estudiats. Els models d’ordinador mostren que desplaçaments de Júpiter i Saturn poden haver provocat reordenacions en els altres planetes, inclosa l’expulsió d’alguns de les proximitats del Sol, fins a arribar a la configuració actual.

Continuar llegint  (pdf)

Aquesta entrada ha esta publicada en astronomia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.