Alícia Casals Gelpí

Alícia Casals Gelpí, (Barcelona, 27.01.1955), enginyera, especialista en robòtica aplicada a la medicina amb reconeixement internacional.

Biografia
Va néixer a Barcelona l’any 1955. Va estudiar a l’Escola d’Enginyers Industrials de Barcelona i va obtenir el títol d’enginyera, especialitat electricitat-electrònica, el 1977. Va fer un doctorat en informàtica, visió per ordinador, a la universitat Politècnica de Catalunya (UPC) obtenint el títol el 1983. Està casada i té dos fills.
(1) (2) (3)

Alícia Casals. Imatge treta de (1)

Carrera científica
El 1976 va iniciar la seva carrera investigadora al laboratori d’Automàtica de l’ Escola d’Enginyers Industrials de Barcelona, creada per el professor Gabriel Ferraté i Pascual el 1963. Des de l’any 1990 és catedràtica d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors a la UPC. El seu camp de recerca és el dels sistemes robòtics i de control d’aplicacions mèdiques i quirúrgiques. Dirigeix el Grup de Robòtica i Visió en el Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica de la UPC i és investigadora associada de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).

Actualment és presidenta del comité de Biorobòtica de la Societat Internacional d’Enginyers Biomèdics (IEEE-EMBC, sigles en anglès de l’Institut of Electrical and Electronics Engineers – Engineering in Medicine and Biology Society). Ha rebut, entre altres guardons, el Premi Internacional de Tecnologia Barcelona 92 (1992), el Premi Ciutat de Barcelona (1996) i la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat de Catalunya (1998).

El febrer de 2011, Alícia Casals va posar en marxa l’empresa Rob Surgical Systems S.L., nascuda de l’IBEC i la UPC, dedicada al disseny, desenvolupament i llançament al mercat de sistemes robòtics d’aplicació mèdica. Alícia Casals és la seva presidenta. El sistema robòtic Bitrack és un dels primers desenvolupaments de l’empresa.
(1) (2) (3) (4)

Investigacions
El grup de l’IBEC que lidera Alícia Casals contribueix al lent però continuat avenç de la robòtica aplicada a la medicina, en el camp de l’ajuda als discapacitats, rehabilitació i assistència a la cirurgia. La participació en el projecte Hyper, el disseny de robots que puguin interactuar amb el cos humà per assistir persones amb discapacitats en la seva tasca diària o la investigació en robots quirúrgics són algunes de les línies d’investigació del grup.
(5)

Projecte Hyper
Hyper és un projecte de neurorobòtica de l’IBEC, el CSIC i altres centres d’investigació i empreses espanyoles, amb finançament de la Comunitat Europea. Hyper desenvolupa neuropròtesis híbrides (connectades al cervell i al computador) per la compensació funcional i rehabilitació de trastorns motors en activitats de la vida diària. Combinant estructures biològiques i artificials, Hyper posa l’accent en el disseny i fabricació de nous dispositius per salvar les limitacions corrents de les rehabilitacions de casos d’accidents vasculars cerebrals, paràlisi cerebral i lesions de medul·la espinal. El grup de l’IBEC investiga en nous algorismes de control d’accions específiques, com la transició d’estar assegut a estar dempeus o el fet de mantenir l’acció de caminar normalment, sota pertorbacions internes o externes. Aquest control ha d’aconseguir mantenir l’estabilitat donant resposta a activitats musculars impredictibles, conseqüència de les teràpies de rehabilitació, o a la fatiga o a accions del propi pacient.
(5) (6)

Robot per la rehabilitació de nens amb trastorns motrius greus
La Fundació de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya i l’Hospital Sant Joan de Déu (HSJD), amb finançament de Recercaixa (Obra Social la Caixa), han desenvolupat un sistema robòtic de baix cost per a la rehabilitació de nens amb trastorns motrius greus. Malalties neurològiques que afecten els infants, com les lesions medul·lars i les lesions cerebrals, tenen com a conseqüència que no puguin caminar de forma normal. Els equips robòtics dels centres de rehabilitació acostumen a ser de grans dimensions i elevat cost.

El robot dissenyat per Alícia Casals (IBEC) i la doctora Julita Medina (HSJD) ajuda els nens amb aquestes malalties d’origen neurològic. Sent de baix cost, és un aparell que es pot tenir al domicili per ser utilitzat en la marxa de forma diària. Té un sistema de suspensió motoritzada que permet controlar el grau de recolzament sobre la cinta i uns braços retràctils que ajuden en els moviments. El sistema d’ajuda a la marxa sobre la cinta de córrer tradicional, s’adapta a les necessitats del nen en tot moment. Un sistema d’avaluació permet l’usuari conèixer el seu progrés, el que és un factor motivador clau per l’èxit de moltes teràpies. El nou robot estalvia el cost de la intervenció dels professionals fisioterapeutes en el moment de l’exercici, que era imprescindible fins ara.
(7) (8)

Bitrack
Bitrack és un robot per a cirurgia laparoscòpica, desenvolupat per l’empresa Rob Surgical Systems S.L. La cirurgia laparoscòpica és una tècnica quirúrgica que permet la visió i manipulació de l’interior de la cavitat pelviabdominal. El robot va ser dissenyat sota la supervisió mèdica del Dr. Javier Magriñà, cirurgià de la Clínica Mayo (Arizona, USA) i la supervisió tècnica del Dr. Josep Amat, professor i cap de robòtica del Centre de Recerca d’Enginyeria Biomèdica de la UPC. Proporciona major flexibilitat i modularitat i és més eficient que els sistemes actuals. Ofereix els avantatges d’una cirurgia mínimament invasiva, reduint els riscos d’infecció i escurçant els temps de recuperació. Permet un bon control i mobilitat dels equips quirúrgics i visió i accés a llocs difícils.
(9)

 Audio de la xerrada

Emissió de Ràdio Banyoles, dins del programa d’Astrobanyoles
Sopa d’estrelles” del 22 de febrer de 2017“.

Fonts d’informació utilitzades
(1)  Exposició: 16 científiques catalanes
http://16cientifiquescatalanes.blogspot.com.es/search/label/16%20CIENTIFIQUES%20CATALANES
(2) Biografia de l’Institut d’Estudis Catalans de 2006:
http://publicacions.iec.cat/repository/pdf/00000067%5C00000079.pdf
(3) Alícia Casals Gelpí. Universitat Politècnica de Catalunya.
http://people-esaii.upc.edu/people/alicia/?lang=en
(4) Rob Surgical Systems S.L.  http://www.robsurgical.com/
(5) Institute for bioengineering of Catalonia    http://www.ibecbarcelona.eu/robotics
(6) El projecte Hyper    http://www.neuralrehabilitation.org/projects/HYPER/index.htm
(7) Desarrollo de un sistema robótico de bajo coste de ayuda a la rehabilitación para niños
https://www.youtube.com/watch?v=5pgxlbD1mIw
(8) Sala de premsa. UPC. «Robòtica per ajudar a caminar a nens amb trastorns motors greus» 15 d’octubre 2014.
http://www.upc.edu/saladepremsa/al-dia/mes-noticies/robotica-per-ajudar-a-caminar-a-nens-amb-trastorns-motors-greus
(9) The Bitrack system. 13.02.2015.
http://surgrob.blogspot.com.es/2015/02/the-bitrack-system.html

Aquesta entrada ha esta publicada en Científics propers, Dones científiques, informàtica. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.