Persones més influents en ciència, segons Nature

El 18 de desembre passat (2017), la revista Nature va destacar les 10 persones més influents en ciència durant l’any 2017 (1). Els tres que han cridat més l’atenció d’aquest blog són David Liu (2), editor de gens, Marica Branchesi (3), astrofísica d’ones gravitacionals i Pan Jianwei (4), físic quàntic.

David Liu. By ServiceAT (Own work) [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

David Liu ja va cridar l’atenció dels seus professors quan estudiava la llicenciatura a la universitat de Harvard. Després, quan era estudiant de doctorat, el premi Nobel i professor de Harvard, E. J. Corey, va convidar Liu a donar un seminari. Els membres de la facultat de química van quedar tan impressionats que li van oferir un lloc de treball per quan acabés la seva tesi. Ara és un expert en edició genètica, per exemple, amb el mètode CRISPR-Cas9. Es pot veure una explicació sobre aquest mètode en aquest blog (5). L’abril de 2016, l’equip de Liu ha publicat una variant del mètode que permet canviar les lletres del codi genètic, C per T i G per A, d’una cèl·lula viva, de forma fiable i predictible. Un bon nombre de malalties que tenen origen en una mutació del codi genètic basada en canvis en les lletres del codi, tenen ara noves possibilitats de curació.

Marica Branchesi. Foto Gran Sasso Science Institute.

Marica Branchesi ha aconseguit posar d’acord astrònoms i físics per treballar conjuntament en la detecció d’ones gravitacionals i alhora en l’observació de la causa que les produeix. L’11 de febrer de 2016 es van detectar per primera vegada ones gravitacionals, les quals havien estat provocades per el xoc de dos forats negres de massa unes 30 vegades la del Sol, produït fa 1.300 milions d’anys. Aquest fet va valer a Rainer Weiss, Barry C. Barish i Kip S. Thorne el Nobel de Física 2017. Branchesi, que va començar el 2009 a treballar a VIRGO, el detector d’ones gravitacionals italià, va fer que les setmanes després el 17 d’agost passat, uns 70 equips d’astrònoms i físics de tot el món captessin la primera observació directa del xoc de dues estrelles de neutrons i, alhora, les ones gravitacionals generades en l’esdeveniment. L’observació simultània, publicada el 16 d’octubre (6) permetrà conèixer millor la natura de certes explosions de raigs gamma i l’origen dels elements més pesants de l’Univers.

Pan Jianwei ha portat a Xina a l’avantguarda de la comunicació quàntica de llarga distància. Al juliol de 2017 va batre el record de teletransport quàntic: va transmetre l’estat quàntic d’un fotó des de la Terra a un satèl·lit situat a 1.400 km de distància, quan el record anterior estava en 100 km. El setembre passat (2017), el mateix equip dirigit per Pan, utilitzant el mateix satèl·lit, va fer l’encriptació quàntica d’una comunicació entre Beijing i Viena, permetent la realització d’un vídeo-xat amb completa seguretat. Per les pròpies característiques dels sistemes quàntics, si algú hagués interceptat la comunicació hauria estat detectat. Les connexions quàntiques de llarga distància podrien permetre un xifrat mundial irrompible o la creació d’un telescopi de super resolució, combinant la llum procedent de detectors de tot el planeta. Pan confia en que el govern xinès doni suport al seu plan de comunicació quàntica, metrologia i computació, amb un pressupost de 2.000 milions de dollars en 5 anys.

Actualització del 20.01.2018.
Live Science publica la notícia de que la xarxa quàntica xinesa ja és online. Senyals de ràdio i televisió, així com converses telefòniques i dades ja circulen en condicions de seguretat mai vistes. (7)

Fonts d’informació utilitzades
(1) Heidi Ledford i altres. Nature’s 10. Ten people who mattered this year. 18.12.2017.
https://www.nature.com/articles/d41586-017-07763-y?accessible=true
(2) David Liu. Departament of Chemistry and Chemical Biology. Harvard University.
https://chemistry.harvard.edu/people/david-r-liu
(3) Marica Branchesi. Gran Sasso Science Institute.
http://www.gssi.infn.it/people/professors/lectures-physics/item/1997-branchesi-marica
(4) Pan Jianwei. Hefei National Laboratory for Physical Sciences at Microscale. University of Science and Tecnology. China. http://quantum.ustc.edu.cn/member/homepage.php?uid=16
(5) Emmanuelle Charpentier, en aquest blog: http://www.deciencia.net/descobriment/?p=1138
(6) B.P. Abbott i altres. Multi-messenger Observations of a Binary Neutron Star Merger». The Astrophysical Journal Letters. 16.10.2017.
http://iopscience.iop.org/article/10.3847/2041-8213/aa91c9/meta

(7) China’s Quantum-Key Network, the Largest Ever, Is Officially Online. By Rafi Letzter, Staff Writer | January 19, 2018 10:56am ET. https://www.livescience.com/61474-micius-china-quantum-key-intercontinental.html?utm_source=notification

Notícia comentada a Ràdio Banyoles, dins del programa d’Astrobanyoles
“Sopa d’estrelles” del 20 de desembre de 2017

Aquesta entrada ha esta publicada en astronomia, biologia, cosmologia, física, informàtica. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.