Descobert el planeta nan més llunyà

Scott Sheppard de la Carnegie Institution, David Tholen de la universitat de Hawaii y Chad Trujillo de la universitat Nord Arizona han descobert un nou planeta nan, 2018 VG18, a unes 120 UA (distància mitjana de la Terra al Sol). Fins ara, el planeta nan més llunyà era Eris, 96 UA. Plutó es troba a unes 34 UA. Els descobridors l’anomenen Farout, que vol dir llunyà. La notícia ha estat publicada per Carnegie Science fa dos dies, el 17.12.2018 (1).

Sheppard, Tholen i Trujillo estan dedicats des de fa anys a la caça de l’anomenat planeta X o Nou, hipotètic planeta de massa unes 10 vegades la de la Terra, amb una òrbita molt excèntrica i un periheli de 250 UA, l’existència del qual van ser els primers en proposar l’any 2014, quan van descobrir un nou planeta nan, 2012 VP113 (2). Com a conseqüència de la seva recerca del planeta X, el passat octubre van publicar el descobriment d’un nou planeta nan, 2015 TG387, que van anomenar The Goblin, el Follet, situat a unes 80 UA (3). Del misteriós planeta X o Nou vam donar informació en aquest blog el gener de 2017 (4).

2018 VG18. Imatge de (1)

Del planeta 2018 VG18, el que han descobert a més de la seva distància és, el seu diàmetre aproximat, d’uns 500 km, i el seu color rosat, que pot indicar la presència de gel a la seva superfície. A la imatge, dues fotografies que mostren el desplaçament del nou planeta durant 1 hora en contrast amb els objectes de fons que romanen a la mateixa posició.

Fonts d’informació utilitzades:

(1) Discovered: The most distant Solar Object ever observed. Carnegie Science. 17.12.2018.
https://carnegiescience.edu/node/2428

(2) Solar System’s edge redefined. Carnegie Science. 26.03.2014
https://carnegiescience.edu/news/solar-systems-edge-redefined

(3) New extremely distant Solar System Object found during hunt for planet X. Carnegie Science 02.10.2018.
https://carnegiescience.edu/news/new-extremely-distant-solar-system-object-found-during-hunt-planet-x

(4) Aquest mateix blog: Una nova visió del Sistema Solar.
http://www.deciencia.net/descobriment/?p=1082

Aquesta entrada ha esta publicada en astronomia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.