Les terres rares de la taula periòdica

Les terres rares són un grup de disset metalls de la taula periòdica, essencials per a les modernes tecnologies. La majoria d’aquests metalls van ser descoberts al segle XIX, però no van ser situats a la taula periòdica fins a mitjans dels segle XX. Ha estat però, a partir de l’últim terç del segle passat, quan han adquirit un protagonisme especial.

Formen part de la majoria d’aparells tecnològics: s’utilitzen en cotxes híbrids i elèctrics, bateries, ordinadors, telèfons mòbils, lents, turbines eòliques, aparells per tractaments mèdics, comunicacions, tecnologia d’ús militar. . . Un telèfon intel·ligent pot contenir fins a 62 metalls diferents dels quals almenys 8 són terres rares.

La demanda de terres rares es va incrementar fortament a meitat dels anys 1960 amb l’aparició de la TV en color. L’europi era el material essencial per donar color a les imatges. Estats Units es va convertir en aquests anys en el principal productor mundial. Després de vàries dècades desenvolupant tècniques de producció, Xina entra amb força en el mercat mundial a mitjans dels anys 1980. Amb suport estatal, mà d’obra barata i una legislació mediambiental poc escrupolosa, Xina es converteix en pocs anys en el primer productor mundial.

Llegir l’article sencer

Aquesta entrada ha esta publicada en química, tecnologia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.