Exoplanetes

Des de feia molts anys, els científics tenien la sospita o la creença en l’existència dels exoplanetes, els planetes situats més enllà del nostre sistema solar. Ja que existeixen centenars de milers de milions d’estrelles similars o més grans o més petites que el nostre Sol, només a la nostra galàxia, i aquest té planetes, semblava lògic pensar que altres estrelles haurien de tenir planetes igual que el Sol. Però no va ser fins a principi dels anys 1990 quan es van començar a detectar.

El 1990, Dimitar Sasselov, astrònom de Harvard d’origen búlgar, demostrà la presència de planetes al voltant d’algunes estrelles. Entre 1988 i 1994 es van detectar alguns exoplanetes orbitant púlsars o un sistema triple d’estrelles, però no va ser fins 1995 que es va detectar el primer exoplaneta orbitant una estrella del tipus del Sol. Vint-i-quatre anys després i amb més de 4.000 exoplanetes descoberts, la ciència dels exoplanetes rep el reconeixement del Nobel. Michel Mayor (Lausana, Suïssa, 1942) i Didier Queloz (Ginebra, Suïssa, 1966) guanyen el Premi Nobel de Física 2019 per el descobriment el 1995 del primer exoplaneta, 51 Peg b, orbitant una estrella del mateix tipus que el Sol, 51 Pegasi, situada a 50 anys-llum de la Terra.

Esquerra: 51 Pegasi. Astronomy Picture of the Day, December 1, 1995. NASA Image.
Dreta: Estrella 51 a la constel·lació de Pegàs. Imatge Wikimedia Commons

Igual que Galileu Galilei descobreix en 1610 els satèl·lits de Júpiter quan pot disposar d’un telescopi prou precís per veure’ls, el descobriment dels exoplanetes es produeix quan els telescopis i sistemes de detecció són capaços de distingir un cos relativament petit orbitant al voltant d’una estrella.

Enllaç a l’article sencer.

Aquesta entrada ha esta publicada en astronomia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.