Energia de fusió per 2025?

L’empresa estatal d’energia d’Itàlia, ENI i el Massachusetts Institute of Technology dels Estats Units, MIT, projecten tenir funcionant l’any 2025 una planta de fusió construïda conjuntament, als Estats Units. Durant la passada Maker Faire, fira tecnològica de Roma de 7, 8 i 9 d’octubre de 2022, Monica Spada, cap d’investigació i innovació tecnològica de l’ENI, va parlar de 2025 com el termini per completar el projecte que posi de manifest la viabilitat de l’energia nuclear de fusió obtinguda per confinament magnètic en un reactor tipus tokamak, anomenat SPARC, i fins i tot va dir que el 2028 es podria disposar ja d’un sistema complet de distribució d’energia d’aquest origen.

Representació del Tokamak per a la Maker Faire. Roma. Octubre 2022.
Imatge treta de https://www.eni.com/en-IT/media/events/maker-faire.html

SPARC, el model de tokamak d’aquest projecte és de mida mitjana comparat amb els tokamak existents, però amb un camp magnètic molt més fort. S’espera que tingui una potència de fusió de 50-100 MW i un factor Q, relació entre l’energia obtinguda i l’energia emprada major de 10. L’èxit d’aquest model seria la primera demostració de guany net d’energia i validaria l’estratègia d’alts camps magnètics aconseguits amb els darrers superconductors d’alta temperatura

Una fita molt important per aquest projecte es va aconseguir el 5 de setembre de l’any passat, 2021, quan el MIT i l’empresa Commonwealth Fusion Systems, CFS, van aconseguir un camp magnètic de 20 tesla, el major camp magnètic mai aconseguit en aquests enginys, necessàri per confinar el combustible nuclear, deuteri i triti, isòtops de l’hidrogen, a prou alta temperatura com per provocar la fusió. Van utilitzar uns nous materials superconductors a alta temperatura que es comercialitzen des de fa pocs anys i permeten major intensitat de camp magnètic en menys espai. Altres instal·lacions del mateix tipus, com l’ITER, el projecte internacional de fusió més important, que es construeix a Cadarache, França, utilitzen superconductors de baixes temperatures, el que fa més complicada la construcció i la utilització.

Article relacionat en aquest blog:
Arribarà a temps l’energia de fusió. https://www.deciencia.net/descobriment/?p=1641

Fonts d’informació:

Aquesta entrada ha esta publicada en energia, tecnologia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.