Nou processador quàntic d’IBM

El passat 9 de novembre, IBM ha presentat el nou processador quàntic Osprey amb 433 qbits, que més que tripliquen els del processador Eagle presentat el 2021. L’IBM Osprey té una capacitat computacional molt superior a la de qualsevol ordinador clàssic. El nombre de bits clàssics necessaris per representar un estat de l’IBM Osprey supera molt el nombre total d’àtoms de l’univers conegut.

Darío Gil, vicepresident d’ IBM i director d’investigació, Jay Gambetta, investigador quàntic i Jerry Chow, director del grup quàntic experimental. Imatge IBM.

A la reunió anual del grup quàntic de la companyia, IBM Quantum Summit 2022, IBM ha donat a conèixer els desenvolupaments previstos en el futur immediat que culminaran el 2025 amb un processador de més de 4.000 qbits. Alhora, IBM continua treballant per mitigar el «soroll de fons» i controlar els errors que es produeixen en els ordinadors quàntics, per el que és necessari disposar d’un gran nombre de qbits. També ha informat de noves incorporacions a la seva xarxa quàntica de clients, el seu «ecosistema quàntic»: Bosch, multinacional alemanya, vol explorar nous usos quàntics, Vodafone treballar en criptografia quàntica segura, Crédit Mutuel Alliance Fédérale, banc francès, treballar en serveis financers i el Camp d’Innovació Suís de Basilea promoure projectes d’innovació en computació quàntica.

Hem d’esperar ara la reacció de competidors com Google o Xina, en la cursa per aconseguir l’ordinador quàntic que permeti passar a una nova escala en la capacitat de computació o la seguretat en les comunicacions.

Article relacionat, en aquest mateix blog: Geoestratègia quàntica

Fonts d’informació:
IBM Unveils 400 Qubit-Plus Quantum Processor and Next-Generation IBM Quantum System Two. IBM News Room, Nov 9, 2022
https://newsroom.ibm.com/2022-11-09-IBM-Unveils-400-Qubit-Plus-Quantum-Processor-and-Next-Generation-IBM-Quantum-System-Two

Aquesta entrada ha esta publicada en informàtica, tecnologia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.