La NASA recercarà condicions per la vida a Europa, satèl·lit de Júpiter

El passat 26 de maig, la NASA va anunciar que utilitzarà nou instruments per avaluar les possibilitats de que hi hagi vida a l’oceà glaçat que cobreix gran part de la superfície d’Europa. Càmeres d’alta resolució, espectròmetres per analitzar la composició química de la superfície, radar per determinar el gruix de la capa glaçada, equips per a mesurar el camp magnètic, seran alguns dels aparells per fer la investigació. La nova missió sortiria en la propera dècada i estaria en òrbita de Europa durant tres anys.

Imatge d'Europa tal com es veuria a ulls humans, basada en les dades de la missió Galileo. Imatge NASA/JPL-Caltech/SETI Institute

Imatge d’Europa tal com es veuria a ulls humans, basada en les dades de la missió Galileo. Imatge NASA/JPL-Caltech/SETI Institute

A la Terra existeixen fonts termals en el fons marí i alguns investigadors creuen que en elles s’haurien format els primers organismes del nostre planeta. Els científics pensen que al fons marí del satèl·lit de Júpiter poden haver fonts hidrotermals, que serien una potencial font d’energia per les formes de vida, si és que existeixen, en aquelles profunditats. L’oceà d’Europa podria tenir el doble d’aigua que el terrestre i és, per ara, un dels millors llocs per recercar vida fora de la Terra.

Nau Juno. Imatge NASA.

Nau Juno. Imatge NASA.

Les dades prèvies que faran decidir el nou llançament, van ser obtingudes per la nau Galileo en la seva missió a Júpiter i les seves llunes. Llançada l’any 1989, un cop acabada la seva missió, Galileo va ser destruïda deliberadament, llançant-la contra l’atmosfera de Júpiter el 21 de setembre de 2003, per tal de evitar qualsevol risc de contaminació accidental de les llunes de Júpiter i particularment d’Europa. Juno, nova nau llançada cap a Júpiter el 2011, que arribarà a Júpiter el 4 de juliol de 2016, també acabarà la seva missió, l’octubre de 2017, sent llançada contra l’atmosfera de Júpiter, per la mateixa raó.

Arthur C. Clarke, en la seva novel·la « 2010. Odissea Dos», continuació de la encara més famosa «2001: Una odissea de l’espai», va fer que l’ordinador HAL enviés un missatge a la Terra, referint-se als satèl·lits de Júpiter: «Tots aquests mons són vostres, excepte Europa. No goseu baixar allà». Sembla que els científics de la NASA no faran cas de l’advertiment però, fins que no arribi el moment, preservaran al màxim Europa.

Fonts d’informació:

(1) Mike Wall. NASA Mission to Europa Will Seek Conditions for Life, May 26, 2015.
http://www.space.com/29487-nasa-europa-mission-science.html
(2) Alicia Rivera. La NASA se prepara para buscar un océano en Europa, luna de Júpiter. El País 26.05.2015.     http://elpais.com/elpais/2015/05/26/ciencia/1432666983_282434.html?rel=epr
(3) Galileo Legacy Site. NASA.  https://solarsystem.nasa.gov/galileo/
(4) Juno Mission to Jupiter. NASA
http://www.nasa.gov/pdf/541929main_JunoFactSheet2011.pdf
(5) Arthur C. Clarke. 2010. Odisea Dos. Ed. Debolsillo. 2014.
http://www.casadellibro.com/libro-2010-odisea-dos/9788483463475/1131589
(6) Pel·lícula 2010: Odisea Dos. Director: Peter Hyams.  http://www.imdb.com/title/tt0086837/

Aquesta entrada ha esta publicada en astronàutica, astronomia, biologia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.