Presentació

Des de juny de 2017 el blog és un recull de notícies científiques referides a grans descobriments o a temes d’actualitat:
Premis Nobel, com el dedicat a la primera detecció de les ones gravitacionals, l’edició del genoma per el mètode CRISPR, o els avenços a la comunicació quàntica.
– Els exoplanetes.
– El paper jugat per les dones com astrònomes, o darrere els avenços científics del segle XX, o en el descobriment de la vacuna d’ARN contra la Covid-19.
– Temes actuals han estat la geoestratègia quàntica, l’energia nuclear de fusió, o la darrera hora en els processadors quàntics.

Aquest blog però comença el novembre de 2011 amb la intenció aleshores de recollir les xerrades que feia al programa d’Astrobanyoles Sopa d’Estrelles de Ràdio Banyoles. Aquestes xerrades d’uns 10 o 15 minuts de durada, que tenien una freqüència quinzenal, es van mantenir fins el juny de 2017.

Van ser referides a diferents aspectes de la ciència com:
– Experiments fonamentals com el de Michelson i Morley, que intentava tenir una referència directa de l’èter còsmic
– Materials importantíssims avui dia, com les terres rares
– Els primers viatges espacials
– Descobriments polèmics per diferents raons, com el dels púlsars per Jocelyn Bell, o l’estructura en doble hèlix de l’ADN per Watson i Crick, o el virus de la SIDA per Luc Montaigner
– Els coneixements d’astronomia / cosmologia des de finals del segle XVI, amb Kepler i Newton fins al principi del segle XX, amb el Gran Debat Shapley-Curtis o el descobriment de l’expansió de l’univers d’Edwin Hubble.
– La cosmologia al segle XX, des del Big Bang fins als aspectes teòrics de les ones gravitacionals
– Els científics que han estat o estan més propers a nosaltres, agrupats a la categoria de Científics propers en la que surten noms com els germans Brugada de Banyoles, Valentí Fuster o Juan Ignacio Cirac.
Dones astrònomes o dones científiques en general, com Henrietta Leawitt, o Alícia Sintes

José Luis Diez_Baldero.
26 de novembre de 2022

Deixa un comentari