La importància dels contaminants domèstics de l’aire

Els productes químics domèstics competeixen amb els vehicles com a font de contaminació de l’aire, és la conclusió de la que es fa resó la periodista científica Cally Carswell a la revista Nature News (1), fent referència a l’article publicat el 16 de febrer a la revista Science (2), per Brian C. McDonald, investigador del US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), Boulder. Colorado, USA.

Smog a Nova York. imatge Wikimedia Commons.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:SmogNY.jpg

Compostos orgànics volàtils que provenen de sabons, perfums, pintures, tintes d’impressora, adhesius, productes de neteja i pesticides, contribueixen tant com cotxes i camions a certes formes de pol·lució de l’aire. Fins ara s’han fet esforços per evitar la contaminació de l’aire deguda al transport, aconseguint rebaixar els nivells de pol·lució de l’aire per aquest motiu. Com a conseqüència, el percentatge de contaminació deguda als altres factors ha augmentat. Potser ara caldria pensar en com evitar la contaminació deguda als productes químics domèstics, que moltes vegades estan pensats justament per ser dispersats a l’aire. L’estudi realitzat per McDonald i col·laboradors, mostra que aquests productes domèstics són responsables de la meitat dels compostos orgànics volàtils emesos a l’aire en 33 ciutats industrialitzades dels Estats Units. Segons els autors, caldria reenfocar els esforços per mitigar la formació d’ozó i la resta de càrrega química tòxica de l’aire de les ciutats.

Es pot pensar que les grans ciutats europees tenen una contaminació de l’aire similar a les ciutats americanes i, per tant, quan patim episodis de contaminació provocats per situacions meteorològiques específiques a ciutats com Barcelona o Madrid, segurament una gran part dels contaminants provenen dels productes domèstics. Potser també aquí caldria reenfocar els esforços per millorar la qualitat de l’aire.

Fonts d’informació utilitzades:

(1) Cally Carswell. «Household chemicals rival vehicles as smog source». Nature New. 15 February 2018. https://www.nature.com/articles/d41586-018-02132-9
(2) Brian C. McDonald i altres. «Volatile chemical products emerging as largest petrochemical source of urban organic emissions». Science 16 Feb 2018: Vol. 359, Issue 6377, pp. 760-764. DOI: 10.1126/science.aaq0524
http://science.sciencemag.org/content/359/6377/760.full

Aquesta entrada ha esta publicada en medi ambient, química. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.