Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna, Nobel de química 2020

El 7 d’octubre de 2020, la Real Acadèmia Sueca de Ciències anunciava la concessió del Premi Nobel de Química 2020 a Emmanuelle Charpentier, francesa i Jennifer A. Doudna, dels Estats Units, per «el desenvolupament d’un mètode d’edició del genoma». Han estat la sisena i setena dona en guanyar un premi Nobel de Química i la primera vegada que un Nobel científic compartit és guanyat només per dones.

Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna. Imatges Wikimedia Commons

El mètode d’edició genòmica, anomenat CRISPR, va ser descrit per primera vegada en un article publicat a la revista Science l’agost de 2012, signat per ambdues científiques i altres col·laboradors. Partia d’un procediment de defensa dels bacteris enfront els virus descobert per Francis Mojica, bioquímic espanyol de la universitat d’Alacant, que el va publicar el febrer de 2005 i al que li va donar el nom de CRISPR.

Aquesta és la història de com podem aprendre dels mecanismes de defensa contra els virus d’éssers com els bacteris que porten 4.000 milions d’anys sobre el planeta.

Veure article sencer.

Aquesta entrada ha esta publicada en biologia, Dones científiques, premis nobel, química. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.