Geoestratègia quàntica

Països que juguen les seves cartes en el tauler de l’ordre mundial, com Estats Units o Xina, i grans empreses com Google o IBM estan desenvolupant prototips d’ordinadors quàntics que aconsegueixen fer en minuts o hores processos de càlcul que els ordinadors clàssics més potents tardarien anys. En transmissions quàntiques experimentals, Xina ha portat la davantera en els darrers anys mitjançant el satèl·lit Micius, creant una xarxa quàntica que cobreix 4.600 km.

El juny de aquest any 2021 però, investigadors de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) de Castelldefels, Barcelona, han aconseguit un avenç clau per fer un repetidor quàntic que permetria la construcció d’una xarxa quàntica terrestre de comunicacions. Dies després, el centre de recerca de Toshiba Europa a Cambridge, Regne Unit, va fer la primera comunicació quàntica per fibra òptica de més de 600 km de longitud.

La tecnologia quàntica és una de les peces importants de la geoestratègia mundial. Atenent al nombre de patents relacionades amb aquesta tecnologia, per països, Xina és lider amb més de 3.000 patents, seguida per Estats Units que té gairebé la meitat i de Japó que té una quarta part.

Veure l’article sencer

Aquesta entrada ha esta publicada en informàtica, tecnologia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.