Nobel de 2022 per a la comunicació quàntica

Alain Aspect (Université Paris-Saclay i École Polytechnique, Palaiseau, France), John F. Clauser (J.F. Clauser & Assoc., Walnut Creek, CA, USA) i Anton Zeilinger (University of Vienna, Austria), pioners de la comunicació quàntica, han estat guardonats avui, 4 d’octubre, amb el premi Nobel de física.

Alain Aspect, John F. Clauser i Anton Zeilinger. Imatges Wikimedia Commons

En els darrers 6 anys s’han produït grans avenços en comunicació quàntica, tecnologia que aprofita les sorprenents característiques de la física quàntica per millorar la rapidesa i seguretat de les comunicacions. Una d’aquestes característiques és la propietat anomenada entrellaçament, segons la qual dues o més partícules són descrites per un únic estat quàntic combinat de totes, i no per diferents estats com a partícules individuals. Com a conseqüència, la modificació d’una partícula causa instantàniament la modificació de les altres, encara que es trobin separades una gran distància. Utilitzant en les comunicacions partícules a les que s’hagi dotat d’aquesta propietat, per exemple fotons, s’aconsegueix que les comunicacions siguin absolutament segures. Una comunicació interceptada per un agent estrany (hacker) alterarà alguna d’aquestes partícules i serà percebuda immediatament perquè alterarà també les altres que estiguin entrellaçades dins del sistema de comunicació.

Entanglement. © Johan Jarnestad/The Royal Swedish Academy of Sciences

Aspect, Clauser i Zeilinger van treballar separadament, des dels anys 70 del passat segle, en experiments que utilitzaven les propietats quàntiques i van posar les bases dels desenvolupaments posteriors. Un dels països més avançats en comunicació quàntica és Xina, que disposa d’una xarxa que integra la comunicació convencional i la quàntica amb una longitud total de 4.600 km entre Pequin i Xangai. Jianwei Pan, que va fer el doctorat amb Anton Zeilinger a Viena, és el lider d’aquesta tecnologia a Xina.

Article relacionat: https://www.deciencia.net/descobriment/?p=1606

Fonts d’informació:
The Nobel Prize in Physics 2022. Press release. 4 October 2022.
https://www.nobelprize.org/prizes/physics/2022/press-release/

Aquesta entrada ha esta publicada en física, premis nobel. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.