Arribarà a temps l’energia de fusió?

Imatge Wikimedia Commons

Si no s’atura o es redueix substancialment el consum de combustibles fòssils, que representen el 83,1% de l’energia primària utilitzada com a combustible (2020), el canvi climàtic s’accelerarà, augmentarà en més de 2 ºC la temperatura mitjana de la superfície de la Terra, augmentarà la freqüència de desastres climàtics, pujarà el nivell del mar, . . . Però substituir els combustibles fòssils no està resultant fàcil, ja que les energies renovables els substitueixen només parcialment i l’energia nuclear no compta amb la confiança de la societat per jugar un paper més important que el que juga actualment.

Apareixerà una nova font d’energia que ens permeti substituir els combustibles fòssils? Serà l’energia nuclear de fusió aquesta nova energia? Yuval Noah Harari al seu llibre Sapiens contesta la pregunta de forma optimista: «Per què hi ha tanta gent preocupada perquè es pugui exhaurir l’energia, si cada poques dècades descobrim una nova font d’energia?»

El projecte ITER, el més gran projecte internacional de desenvolupament d’energia nuclear de fusió es va començar a construir a Cadarache, Sud de França, el 2007. Preveu que el desembre de 2025 aconseguirà produir el primer plasma i el 2035 podria començar les operacions amb el combustible nuclear, format per deuteri i triti. ITER es basa en el confinament magnètic, que consisteix en mantenir el combustible nuclear en un reduït espai mitjançant potentíssims camps magnètics.

Als darrers mesos però, ha hagut novetats a l’energia de fusió per la via de l’altre procediment, el del confinament inercial, que utilitza potents làsers per concentrar el combustible nuclear. HB11, companyia australiana o l’US National Ignition Facility (NIF) de Califòrnia, han aconseguit avenços que els fan pensar en poder disposar de plantes pilot i plantes plenament operatives en pocs anys, molts menys que l’ITER.

Enllaç a l’article sencer

Aquesta entrada ha esta publicada en energia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.