Química click

El premi Nobel de química 2022 ha estat donat a K. Barry Sharpless, Scripps Research, La Jolla, CA, USA, Morten Meldal, University of Copenhagen, Denmark i Carolyn R. Bertozzi, Stanford University, CA, USA, per,
«el desenvolupament de la química click i la química bioortogonal»,
segons va declarar l’Acadèmia Sueca de Ciències el passat 5 d’octubre de 2022.

Click reaction: cicloaddició azida-alquí catalitzada per coure. © Johan Jarnestad/The Royal Swedish Academy of Sciences

Química click es refereix a un tipus de reaccions en les que petites molècules permeten la unió d’altres més grans, com les biomolècules. La forma de generar productes segueix exemples de la natura. Les reaccions click es produeixen molt ràpidament i no generen productes secundaris indesitjats. S’han utilitzat en síntesi de fàrmacs i en la detecció, localització i caracterització de biomolècules com les proteïnes.

El nom química click (click chemistry) va ser utilitzat per primera vegada en 1998 per K. Barry Sharpless. Poc després, Sharpless i Meldal van presentar, independentment un de l’altre, la que és la principal reacció click de les conegudes fins ara: la cicloaddició azida-alquí catalitzada per coure. És una reacció eficient, d’ús molt general, que s’utilitza, per exemple, en la fabricació de fàrmacs o en el mapeig (mapping) d’ADN.

Química bioortogonal és un terme utiitzat per Carolyn R. Bertozzi des de 2003, per descriure aquelles reaccions químiques que tenen lloc dins dels éssers vius però sense interferir amb els processos bioquímics naturals. És un tipus de química click que va desenvolupar Bertozzi per caracteritzar glicans, importants biomolècules de la superfície de les cèl·lules. Ara s’utilitza per explorar cèl·lules i fer el seguiment de processos biològics. Amb aquesta tècnica s’han obtingut fàrmacs contra el càncer dels que s’estan fent assajos clínics.

Enllaç bioortogonal entre la biomolècula X i el reactiu Y. Imatge Wikimedia Commons

És de remarcar que K. Barry Sharpless és la segona vegada que rep el Nobel de química. L’any 2001 va ser guardonat «per el seu treball en catàlisi quiral de reaccions d’oxidació».

Fonts d’informació:
https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/2022/
https://en.wikipedia.org/wiki/Click_chemistry
https://en.wikipedia.org/wiki/Bioorthogonal_chemistry
https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/2001/

Aquesta entrada ha esta publicada en premis nobel, química. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.