Un nou pas per aconseguir l’energia de fusió

El passat 5 de desembre el Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) de Califòrnia va realitzar un experiment de fusió nuclear per el procediment inercial en el que, per primera vegada, es va generar un 50% més d’energia de fusió que l’energia emprada per obtenir-la. El departament d’Energia del govern dels Estats Units va anunciar aquest esdeveniment històric el 13 de desembre.

Representació dels feixos de raigs làser incidint sobre el combustible nuclear. Imatge LLNL

192 feixos de làser es concentren en una petita cambra on es troba el combustible nuclear format per els isòtops de l’hidrogen, deuteri i triti que, arribant a milions de graus de temperatura, es transformen en heli generant l’energia de fusió com passa a l’interior de les estrelles. L’energia aportada per els feixos làser va ser de 2.05 megajoules (MJ) i l’obtinguda de 3,15 MJ. És només un pas endavant ja que la quantitat d’energia obtinguda hauria de ser molt superior, però demostra per primera vegada la viabilitat d’aquest procediment, basat en els raigs làser, que tardarà probablement decennis en proporcionar energia per substituir la dels combustibles fòssils actuals.

Font d’informació:
National Ignition Facility achieves fusion ignition, Lawrence Livermore National Laboratory News. Dec 14, 2022.
https://www.llnl.gov/news/national-ignition-facility-achieves-fusion-ignition

Article relacionat d’aquest mateix blog:
Arribarà a temps l’energia de fusió? 1 d’octubre de 2022.
https://www.deciencia.net/descobriment/?p=1641

Aquesta entrada ha esta publicada en energia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.