Nobel de Medicina per Karikó i Weissman

Katalin Karikó i Drew Weissman han obtingut el Nobel de Medicina 2023, segons va anunciar el dilluns 2 d’octubre l’Acadèmia Sueca de Ciències. Nobel esperat des del desenvolupament de la vacuna d’ARN contra la Covid-19, en les versions de les empreses Pfizer-BioNTech i Moderna.

El premi Nobel els ha estat concedit «per els descobriments de les modificacions de les bases de nucleòsids que permeteren el desenvolupament de les vacunes de ARNm eficaces contra la Covid-19» segons l’Acadèmia Sueca. No és, per tant, un Nobel per la vacuna, sinó per el descobriment cabdal efectuat el 2005 de la forma d’evitar la temuda resposta immunitària que es produïa a les proves que estaven realitzant de vacunes basades en l’ARN.

Des de 1980, els eficients mètodes per produir ARNm (ARN missatger) sense haver de fer cultius cel·lulars, les anomenades transcripcions in vitro, van fer pensar en utilitzar l’ARNm per vacunes i altres mètodes terapèutics. Però dificultats com la possible inestabilitat d’aquest ARNm, el transport amb sofisticats encapsulacions amb lípids i el greu risc de reaccions inflamatòries degudes a la resposta immunitària van refredar les expectatives. A la dècada dels 1990’s, Katalin Karikó, professora assistent aleshores a la universitat de Pennsilvània, estava convençuda de les possibilitats de l’ARNm. Quan el seu departament es va quedar sense finançament el 1995, va haver d’interrompre les seves investigacions i no va ser fins dos anys després, 1997, quan va acceptar treballar al departament de Drew Weissman, professor d’immunologia que acabava d’obtenir una plaça a la mateixa universitat.

© The Nobel Committee for Physiology or Medicine. Ill. Mattias Karlén

La majoria de científics van continuar però sent escèptics a les aplicacions mèdiques de l’ARNm. L’aparició del coronavirus de la Covid-19 va ser l’ocasió de demostrar-les. BioNTech i Moderna, empreses que havien comprat la llicència de la patent del descobriment de Karikó i Weissman el 2013, van fabricar les vacunes amb els espectaculars resultats ben coneguts.

Katalin Karikó ha estat nomenada novament professora de les universitats de Pennsilvània i de Szeged a Hungria on va estudiar biologia, el 2021. Drew Weissman ha estat vinculat a la universitat de Pennsilvània com a professor i investigador des de 1997.

Fonts d’informació

En aquest mateix blog:

Aquesta entrada ha esta publicada en biologia, Dones científiques, medicina, premis nobel. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.