Josep Baselga Torres

Josep Baselga Torres, nascut a Barcelona el 3 de juliol de 1959, metge, oncòleg reconegut arreu del món, ha treballat a hospitals de Barcelona, Massachusetts i Nova York.

Biografia
Fill i net de metges i amb la seva mare infermera, va viure la medicina des de ben petit, a casa seva. Dels quatre germans, dos són metges i una infermera. La seva primera experiència la va fer acompanyant al seu pare com a metge d’empresa.

Es va llicenciat en medicina per la universitat Autònoma de Barcelona el 1982. Metge resident a l’hospital de la Vall d’Hebrón de Barcelona entre 1984 i 1986, va completar la seva formació a la universitat de l’estat de Nova York entre 1986 i 1989 i, de 1989 a 1992, al Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York, centre de referència mundial en oncologia. El 1992 va obtenir el doctorat, amb premi extraordinari, a la universitat Autònoma de Barcelona. De 1992 a 1994 va ser metge adjunt a l’ Sloan-Kettering. El 1994 va ser nomenat instructor en el centre mèdic de la universitat Cornell de Nova York.

El 1996 va tornar a l’hospital de la Vall d’Hebrón com cap del servei d’oncologia mèdica. El 2007 va ser nomenat director de l’Institut d’Oncologia de la Vall d’Hebrón i el 2008 va ser nomenat catedràtic de medicina de la universitat Autònoma de Barcelona. En aquesta època a Barcelona, va completar més de 25 projectes d’investigació relacionats amb el càncer de mama.

El 2010 torna de nou als Estats Units com director del departament d’oncologia de l’hospital General de Massachusetts i professor de la universitat de Harvard. El 2013 s’incorpora al Memorial Sloan-Kettering Cancer Center com director mèdic, amb més 834 metges al seu càrrec. Aquí coincideix amb Joan Massagué (4), director científic de la mateixa institució. El 2014 ha estat escollit president de l’associació contra el càncer dels Estats Units, la major organització científica del món sobre el càncer, que agrupa a 34.000 membres de més de 90 països.

Dr. Baselga a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona (5)

Dr. Baselga a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona (5)

Ha tingut nombrosos premis (1), entre els quals es poden destacar els de l’American-Italian Cancer Foundation de 2007, American Association for Cancer Research de 2008, Queen Sofia Spanish Institut de 2010, doctorat «honoris causa» per la universitat de València de 2013.

Li agrada la medicina dura i difícil i per això va decidir anar-se’n als Estats Units a lluitar en primera línia contra el càncer. En una entrevista que li van fer al 2008 dona dues idees claus respecte al càncer:
– te clar que el càncer es pot vèncer, absolutament; per exemple, ara (2008) hi ha un 87% de curació als càncers de mama,
– no ens podem escapar del càncer, ja que una de cada tres persones el desenvoluparà al llarg de la seva vida; hi ha factors de risc que podem controlar, com el tabac i fer exercici, però hi ha dos factors ingovernables, la genètica i l’entorn (3).

Quan va ser investit doctor «honoris causa» per la universitat de València (2013) va matisar aquests comentaris anteriors:
– una de cada tres dones i un de cada dos homes seran diagnosticats de càncer al llarg de la seva vida,
– en els pròxims deu anys serem testimonis d’un progrés sense precedent en la lluita contra el càncer, ja que l’impacte clínic dels tractaments moleculars són convincents.
(1) (2) (5) (6)

Carrera científica
Josep Baselga ha centrat la seva carrera en la investigació translacional (**1) i clínica dels receptors de factors de creixement (**2) i de agents moleculars per el tractament del càncer de mama, i ha participat en el desenvolupament de diferents medicaments. (1)
Una part de la seva dedicació (2011) és l’estudi dels casos en els que, el fet de bloquejar un oncogen, provoca de manera immediata l’activació d’una via alternativa que permet a la cèl·lula cancerosa sobreviure. L’estratègia és doncs, un cop iniciat el tractament amb un fàrmac, fer al cap de pocs dies una biòpsia per a detectar quines vies alternatives s’han activat i iniciar un nou tractament contra aquestes noves vies. (2)

– Tractament del càncer de mama
A la pàgina oficial del Memorial Sloan-Kettering (7) es detalla el seu treball científic, vint anys del qual ha estat dedicat a desenvolupar teràpies contra el HER2, un receptor del factor de creixement epidèrmic humà, oncogen (**3) que te un paper important en el desenvolupament i en la progressió de certs tipus agressius de càncer de mama.

– Josep Baselga va ser el cap de l’equip d’investigadors que va publicar la primera demostració de l’activitat del trastuzumab, proteïna biotecnològica comercialitzada per l’empresa farmacèutica Roche amb el nom d’Herceptin, que actua com anticos contra l’ HER2. El mateix equip va continuar identificant els mecanismes de resistència de les cèl·lules tumorals als agents anti-HER2.

– Un dels últims treballs ha estat el desenvolupament clínic del pertuzumab, un altre anticos de l’ HER-2, comercialitzat per Genentech amb el nom Perjeta, que augmenta la supervivència en els casos de càncer de mama desenvolupats per l’ HER2.

Acció del pertuzumab sobre l' HER-2. Imatge Wikimedia Commons.

Acció del pertuzumab sobre l’ HER-2. Imatge Wikimedia Commons.

– Ha dirigit els assaigs clínics preliminars amb l’objectiu d’aconseguir l’aprovació d’everolimus (nom comercial Affinitor, de la companyia Novartis), medicament per a tractar un altre tipus de càncer de mama, anomenat receptor hormonal positiu. Aquest tipus de càncer, en el que les cèl·lules canceroses tenen receptors d’hormones, pot tenir un tractament reduint o bloquejant les hormones, fet que redueix o impedeix el creixement de les cèl·lules i, per tant, del tumor. (10)
(7)

(**1) S’entén per investigació translacional l’aplicació dels coneixements biomèdics bàsics (biologia molecular, genètica) a la investigació clínica i que aquest procés sigui el més ràpid possible. Això significa que ha d’haver una transferència efectiva dels nous coneixements, mecanismes i tècniques generats per la ciència bàsica.
Un segon aspecte de la investigació translacional és que, els nous coneixements científics siguin transferits, no només a la investigació clínica, sinó també a la pràctica assistencial per intentar produir una millora de la qualitat d’aquesta. (8)
Fins fa poc temps, les proves de medicaments es desenvolupaven en tres fases: la 1a , feta amb pacients que no responien als tractaments convencionals, servia per determinar la dosi màxima tolerable; la 2ª , servia per a determinar si el tractament era actiu en la dosi recomanada i la 3ª , per a establir definitivament l’eficàcia del nou medicament, subministrant-lo a milers de pacients i comparant els resultats amb el tractament convencional. Les tres fases ocupaven un temps de entre 10 i 15 anys. Amb la investigació translacional, a la fase 1 ja es trien els pacients que se suposa seran sensibles al nou tractament, escurçant el temps del procés fins a una durada total d’uns 5 anys, amb la reducció de cost que això suposa. (2)

(**2) Factors de creixement són substàncies que tenen una funció clau en la comunicació cel·lular, l’inici de la mitosi o divisió cel·lular, la supervivència, migració i diferenciació cel·lular i l’apoptosi (mort cel·lular programada)  (9)

(**3) Oncogen, és un gen que pot provocar un tumor. Sovint són gens que han patit una mutació o alteració del seu codi genètic.

Fonts d’informació utilitzades

(1) Fero, Fundación de Investigación Oncológica. http://fero.org/la-fundacion/dr-baselga
(2) Investidura com Doctor honoris causa per la universitat de València el 27 d’octubre de 2011.
http://www.uv.es/uvweb/office-principal/ca/awards-distinctions/honoris-causa-doctors/honoris-causa-doctors-21st-century/alphabetical-order/ceremony-naming-jose-baselga-torres-doctor-honoris-causa-1285872205691/Honoris.html?id=1285878544601
(3) El Mundo. 9.11.2008. http://www.elmundo.es/suplementos/magazine/2008/476/1225974767.html
(4) Joan Massagué Soler. Blog Descobriment.
https://www.deciencia.net/descobriment/?p=719
(5) El Periódico 5.9.2012. http://www.elperiodico.com/es/noticias/sociedad/hospital-memorial-nueva-york-ficha-doctor-josep-baselga-2198514
(6) El País. 18.3.2014.  http://sociedad.elpais.com/sociedad/2014/03/18/actualidad/1395140386_645700.html
(7) Memorial Sloan-Kettering Cancer Center
http://www.mskcc.org/cancer-care/doctor/jose-baselga
(8) http://www.elmundo.es/elmundosalud/2008/07/31/investigacion/1217490389.html
(9) http://ca.wikipedia.org/wiki/Factor_de_creixement
(10) http://www.breastcancer.org/es/sintomas/diagnostico/estado_hormonal

Emissió de Ràdio Banyoles, dins del programa d’Astrobanyoles
“Sopa d’estrelles” del 22 de gener de 2015.

Àudio de l’emissió

P.S.  Josep Baselga “Se ha perdido una generación de científicos”. El País. 9 de febrero 2015. El Dominical de El País del 8 de febrero.
http://elpais.com/elpais/2015/02/06/eps/1423248946_082854.html

Aquesta entrada ha esta publicada en Científics propers, medicina. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.